Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoe is de DCL opgebouwd?

De DCL kent een Premier League en een Talent League. In de Premier League spelen 12 topteams wekelijks live tegen elkaar in de Vue bioscoop in Hilversum. De matches worden gespeeld voor publiek en live getoond op het bioscoopscherm. Alle overige teams komen tegen elkaar uit in de Talent League. De Talent League wordt online gespeeld. Iedere speler mag daar zelf weten waar hij zijn wedstrijd afwerkt.

Worden de matches live gestreamd?

Ja, alle Premier League matches worden live gestreamd op Twitch via de kanalen www.twitch.tv/dcl (Nederlandstalig) en www.twitch.tv/dcllive4u (Engelstalig). De Premier League wedstrijden worden zelfs live op TV uitgezonden en kunnen worden gevolgd op Fox Sports.

Hoe lang loopt de DCL?

De play-offs voor de Premier League staan gepland in de week voorafgaand aan de eerste speelronde. Het reguliere seizoen loopt van woensdag 28 september t/m woensdag 21 juni.

Wanneer is de finale van de Premier League?

De finale wordt gespeeld op woensdag 28 juni.

Wanneer is de finale van de Talent League?

De exacte datum is op dit moment nog niet bekend. Wanneer de inschrijvingsperiode van de Talent League is gesloten wordt het wedstrijdschema op gemaakt. Daarna wordt de finaledatum gepland.

Waarom worden de matches van de Premier League in een bioscoop gespeeld?

De DCL heeft de ambitie om eSports voor fans ook fysiek toegankelijk te maken. Een wedstrijd op groot scherm kijken, samen met andere fans is een aparte belevenis. Daarnaast willen we eSports bij een groter publiek bekend maken als een serieuze sport.

Wat zijn de prijzen?

De winnaar van de Premier League vertegenwoordigt Nederland op het IeSF WK in 2017.

Wat zijn de spelregels?

De spelregels vind je onder het kopje Rules uit het hoofdmenu.

Inschrijven en teams

Hoeveel teams doen er mee?

Aan de Premier League doen 12 teams mee. Het aantal teams van de Talent League is afhankelijk van het aantal ingeschreven teams. Omdat de Talent League online gespeeld wordt is er geen limiet aan het aantal teams dat mee kan doen.

Kan je ook meedoen als je geen student bent?

Nee, de Dutch College League is alleen toegankelijk voor studenten aan Nederlandse universiteiten, hogescholen en MBO’s. Bij de inschrijving als speler is opgave van je studentennummer verplicht. We definiëren iemand als student wanneer hij/zij ingeschreven staat bij een universiteit, hogeschool of MBO. Een speler blijft speelgerechtigd tot exact 12 maanden nadat hij/zij is uitgeschreven bij een universiteit, hogeschool of MBO.

Kan je je ook inschrijven als je nog geen team hebt?

Zeker. Je kan je aanmelden als individuele speler, maar moet dan wel op zoek naar een team. Op de site vind je een overzicht van teams uit jouw studentenstad die nog spelers zoeken. Daarvoor kan je je aanmelden.

Kan je ook bij een team spelen met spelers van andere universiteiten, hogescholen of MBO’s?

Dat kan alleen wanneer een universiteit, hogeschool of MBO in dezelfde stad is gevestigd als de stad waar jij je studie volgt. Een team bestaat namelijk uit studenten die in dezelfde stad studeren. Elk team mag wel één gastspeler hebben uit een andere stad, bij wijzen van uitzondering. Dit moet wel voorafgaand aan de competitie worden aangegeven.

Hoe groot mag een team zijn?

Zie hiervoor op deze site onder Rules. De matches worden gespeeld tussen teams met 5 spelers. Een team kan maximaal 4 subs hebben (subs zijn reservespelers).

Mag een sub (reservespeler) bij meerdere teams invallen?

Ja dat mag, kijk ook bij Rules op deze site. Maar als je eenmaal voor een bepaald team uitgekomen bent, kan je in hetzelfde seizoen niet meer voor een ander team uitkomen.

Hoe wordt bepaald of je in de Premier League of in de Talent League speelt?

In de Premier League spelen dit seizoen 12 teams.
De 4 beste teams van uit de Premier League van vorig seizoen zijn zeker van Premier League ticket.
Ook de 4 beste teams uit de Talent League van vorige seizoen starten dit jaar in de Premier League.
In september worden de laatste 4 startbewijzen voor de Premier League verdeeld. De ploegen die hierom gaan strijden zijn:

 • nr. 5-6 van de Premier League van vorig seizoen
 • nr. 5-8 van de Talent League van vorig seizoen
 • de 2 hoogst nieuw ingeschreven teams

Alle overige teams worden onderverdeeld in poules en doen mee aan de Talent League.

Media


 • Twitch
 • Youtube
 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter

  Partners


  • AXE
  • Speedseats
  • Taco Bell
  • Acer
  • Ministerie van Visuele Zaken
  • Event Broker
  • DUH Events
  • Twitch
  • Fox Sports